Mehmet KORDACI

i love this game … :)

Facebook Batacak mı, Satacak mı, Çıkacak mı?

Az önce internette şurada rastladığım bir makale/inceleme beni dehşete düşürmekle birlikte, hiç birşeyin göründüğü gibi olmadığını bir kez daha hatırlattı. Ve de gelecekle ilgili bazı düşüncelerimde beni karamsarlığa itti.

Daha önceleri birkaç yerde aniden büyüyen web sitesi kaynaklı ÅŸirketlerin kuruluÅŸ, yükseliÅŸ ve batışları ile ilgili bazı yazılar ve bu batışın sebepleri ile ilgili tespitler okumuÅŸtum. Ama ilk kez bu kadar somut rakamlarla bu gerçeÄŸi gördüm. Bu kez incelenen Facebook. Bu iÅŸlerle ilgilenen herkesin iÅŸtahını arttıran bir proje. Milyonlarca üye, Microsft’tan gelen teklifler, reklam gelirleri vs. İnsanın başını döndürmeye yetiyor deÄŸil mi?

Bir de belirttiğim makalede bulunan madalyonun öbür yüzünden bakalım.

Microsft’un geçen sene yaptığı teklif 240 milyon dolarmış, bu seneki borç ve öz sermayesi ise 235 milyon dolar. Åžimdi gelelim daha ilginç rakamlara

Facebook’un AYLIK elektrik gideri : 1 milyon dolar
Bant genişliği için AYLIK gideri  : En az 500 bin dolar
Bu yıl ve gelecek yıl 50 bin server için ayrılan para : 100 milyon dolar
Depolama sistemi için bu yıl harcanacak para : 30 milyon dolar
Ofis ve datacenter kiraları için ayrılan para : 15 milyon dolar
Aylık maaş gideri en az : 10 milyon dolar

Facebook’un sadece çalışır durumda olması için gereken para 200 milyon dolar civarı. Ancak asıl problem bu büyümenin devamının saÄŸlanabilmesi, bu da yıllık yaklaşık 100 milyon dolar civarı bir paraya tekabül ediyor.

Facebook’un 2008 yılı tahmini geliri 265 milyon dolar olarak hesaplanmış. Peki bu durumda Facebook kurucuları keyifle yaÅŸayabilirler ve para kazanabilirler deÄŸil mi? Aslında deÄŸilmiÅŸ. Facebook’un ziyaretçilerinin %42 si ABD içinde iken %58′i yurtdışından, ve yurtdışı ziyaretçilerinin fazla bant geniÅŸliÄŸi giderleri olduÄŸu ve para getirMEdiÄŸi ortaya konmuÅŸ. Yapılan araÅŸtırmalar sonucunda da Facebook ABD’De MySpace’in tahtına oturabilmesi için ise 18 yıllık bir zaman geçmesi gerektiÄŸi belirtilmiÅŸ.

Buna raÄŸmen Facebook kurucularında biraz para kalmış olmalı. Tabii ki son ekonomik krizi göz ardı edersek. Bu kriz Facebook’un bir yıl önce yapılan 2008 gelir tahminlerinde 100 milyon dolarlık bir düşüşe sebep olmuÅŸ. Ve krizin etkileri sürerse önümüzdeki yıllarda oluÅŸabilecek zarar daha da büyük olacak.

Yine aynı makalede Facebook CFO (Chief Financial Officer)’su Dubai International Capital ile görüşmeye gideceÄŸi, ve  Amerika’lı yatırımcıların Facebook ile ilgilenmediÄŸi belirtiliyor. Bu durumda yakında Facebook ya biyerlerden nakit bulacak, ya bir kısmını satacak, ya da.. Olmaz olmaz demeyin önümüzde canlı örnekler var.

 Ben bu incelemeden sonra oldukça tedirgin oldum. Büyümek mi iyi büyümemek mi kararsız kaldım. Baştan da söylediğim gibi hiçbirşey göründüğü gibi olmuyor.

*


Email İle Takip Edin

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

YKB POSNET Entegrasy

Son zamanlarda online alışverişteki potansiyeli gören birçok kullanıcı sanal mağazalar ...

NVarChar VarChar Far

Google aramalarıyla siteme gelen kişilerin aradıkları şeylere ve gelen bir ...

Android Virtual Devi

Android için uygulama geliştirirken ilk uygulamanızı yapıp çalıştırdığınızda uzun süre ...

NFC Teknolojisi

NFC (Near Field Commnuciation), cihazların herhangi bir fiziksel temas sağlamadan ...

Android İçin Uygul

Son zamanlarda IPhone üzerine geliştirilen uygulamaların ulaştığı inanılmaz satış rakamları ...

Herşey Aynı

Oysa yine aynı Ankara. Hissediyorum Ankara'da olacaksın demiştin ya, doğru ...

Dua

Bugün çok dua et olur mu bizim için demiştin, şimdi ...

İksir

Bundan daha iyi koruyamazdık kendimizi, alışmaktan daha güçlü hangi kalkan ...

Velvele

  Nefes almasan da, yaşamasan da hergün yeniden doğuyor güneş. İnatla, ...

Hayatımın SanrısÄ

İnsan yaşanmayanı özler mi? Yaşanmayanı hayal edeni, yaşanmayanı umut ...