OR Mapping (Object/Relational Mapping)

collage.png

Sanırım artık biraz da iş konuşabiliriz. Bakalım şu an da staj da neler yapıyorum. Aslına bakarsanız (siz belki duymuş olabilirsiniz) hayatımda duymadığım terimlerle ve kullanmadığım toollarla muhatap oluyorum.
Şöyle bir giriş yaparsak. DevExpress diye bir arkadaş var-sanırım Delphi için olanı da varmış Benim incelediğim .Net için olanı- Visual Studio’ya öyle kontroller ve onlara da öyle özellikler ekliyor ki, ben ilk gördüğüm de afallamıştım açıkcası. Şimdi çoğu ASP.NET sitesinde görüp bunu nasıl yapmış bu adamlar dediğim kontrollerin açıklaması ortaya çıktı.
Ama işin ilginci ve benim de asıl uğraştığım farklı bir şey. Evet hayatımda daha önce hiç duymadığım bir terimi açıklıyorum (benim cahilliğim). OR Mapping OR kısmı Object Relational oluyor. Sınıf yapısını vt yapısına eşlemek(mapping) demek. Bunu da yine DevExpress’in (özelliğimi diyeyim yoksa componentimi) XPO’su yapıyor.
Peki tamam da ne yapıyor bu XPO? Arkadaşlar otururken demişler ki, ya herşey nesneye dayalı oldu, biz hala SQL sorguları yazıyoruz. Biz artık SQL sorgusu yazmak istemiyoruz. Evet bu tam da bunu sağlıyor. Yapmamız gereken sadece veritabanı yapımıza göre sınıflarımızı oluşturmak, ve daha sonra XPO dll’ini projemize eklemek. Arkadaşlar tek bir SQL sorgusu yazmadan sınıflarla çalışarak veritabanı ekleme,silme,güncelleme vs. yapabiliyoruz.Yani sınıf yapımızı varolan veritabanımıza (kendi de vt oluşturabiliyor) eşleyip sınıflar üzerinden vt’de işlem yapmamızı sağlıyor. Buraya sığmayacak kadar geniş bir konu. Belki biraz daha ilerleyebilirsem çok derin olmayan bir makale yayınlayabilirim naçizane. Günlerdir tırmalıyorum. Bu hakkı kendimde görmemde bi sakınca yoktur herhalde.
Daha ilginç olmamakla birlikte Sql Server Profiler’a işim düştü. Açıkçası baya hoşuma giden bir tool. Ben XPO arkada nasıl çalışıyor onu görmek için kullandım. Programlarımız vt işlemleri yaparken buradan anlık olarak işletilen sql sorgularını görebiliyoruz. Tavsiyem bi açıp bakmanız eğlenceli birşey. Hele etrafınızda bir sürü vt işlemi yapılırken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *