Facebook Batacak mı, Satacak mı, Çıkacak mı?

Az önce internette şurada rastladığım bir makale/inceleme beni dehşete düşürmekle birlikte, hiç birşeyin göründüğü gibi olmadığını bir kez daha hatırlattı. Ve de gelecekle ilgili bazı düşüncelerimde beni karamsarlığa itti.

Daha önceleri birkaç yerde aniden büyüyen web sitesi kaynaklı şirketlerin kuruluş, yükseliş ve batışları ile ilgili bazı yazılar ve bu batışın sebepleri ile ilgili tespitler okumuştum. Ama ilk kez bu kadar somut rakamlarla bu gerçeği gördüm. Bu kez incelenen Facebook. Bu işlerle ilgilenen herkesin iştahını arttıran bir proje. Milyonlarca üye, Microsft’tan gelen teklifler, reklam gelirleri vs. İnsanın başını döndürmeye yetiyor değil mi?

Bir de belirttiğim makalede bulunan madalyonun öbür yüzünden bakalım.

Microsft’un geçen sene yaptığı teklif 240 milyon dolarmış, bu seneki borç ve öz sermayesi ise 235 milyon dolar. Şimdi gelelim daha ilginç rakamlara

Facebook’un AYLIK elektrik gideri : 1 milyon dolar
Bant genişliği için AYLIK gideri  : En az 500 bin dolar
Bu yıl ve gelecek yıl 50 bin server için ayrılan para : 100 milyon dolar
Depolama sistemi için bu yıl harcanacak para : 30 milyon dolar
Ofis ve datacenter kiraları için ayrılan para : 15 milyon dolar
Aylık maaş gideri en az : 10 milyon dolar

Facebook’un sadece çalışır durumda olması için gereken para 200 milyon dolar civarı. Ancak asıl problem bu büyümenin devamının sağlanabilmesi, bu da yıllık yaklaşık 100 milyon dolar civarı bir paraya tekabül ediyor.

Facebook’un 2008 yılı tahmini geliri 265 milyon dolar olarak hesaplanmış. Peki bu durumda Facebook kurucuları keyifle yaşayabilirler ve para kazanabilirler değil mi? Aslında değilmiş. Facebook’un ziyaretçilerinin %42 si ABD içinde iken %58’i yurtdışından, ve yurtdışı ziyaretçilerinin fazla bant genişliği giderleri olduğu ve para getirMEdiği ortaya konmuş. Yapılan araştırmalar sonucunda da Facebook ABD’De MySpace’in tahtına oturabilmesi için ise 18 yıllık bir zaman geçmesi gerektiği belirtilmiş.

Buna rağmen Facebook kurucularında biraz para kalmış olmalı. Tabii ki son ekonomik krizi göz ardı edersek. Bu kriz Facebook’un bir yıl önce yapılan 2008 gelir tahminlerinde 100 milyon dolarlık bir düşüşe sebep olmuş. Ve krizin etkileri sürerse önümüzdeki yıllarda oluşabilecek zarar daha da büyük olacak.

Yine aynı makalede Facebook CFO (Chief Financial Officer)’su Dubai International Capital ile görüşmeye gideceği, ve  Amerika’lı yatırımcıların Facebook ile ilgilenmediği belirtiliyor. Bu durumda yakında Facebook ya biyerlerden nakit bulacak, ya bir kısmını satacak, ya da.. Olmaz olmaz demeyin önümüzde canlı örnekler var.

 Ben bu incelemeden sonra oldukça tedirgin oldum. Büyümek mi iyi büyümemek mi kararsız kaldım. Baştan da söylediğim gibi hiçbirşey göründüğü gibi olmuyor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *